HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pırlanta Hakkında Merak Edilenler, Pırlantanın Özellikleri Nelerdir?

Pırlanta hakkında merak edilenlere,kendine yahut eşi için alacağı hediyenin en güzeline ulaşmak isteyenlere ve pırlantanın değerini bilenlere...Sertifikalar kaça ayrılır? GIA,IGI,HRD diye anılan sertifikalar nelerdir,hangi anlamlara gelmektedir?
Ve daha bir çok soru..
Pırlanta ile ilgili merak edilen genel ve detaylı soruları sizler için cevapladık.Aşağıdaki videolarımızda sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz :)

Abgar Özasi...

"Sene 1933, Mardin... Mücevher sanatı bizde aile geleneği ve 90 yıldır devam etmekte... Meslekte ailemin üçüncü kuşağı olmaktan gurur duymaktayım..."
Her gün pırlantanın yolculuğuna eşlik ediyorum.Görüp beğendiğim,uygun bulduğum pırlantalar ile bazen bir küpe bazen bir kolye bazense bir yüzük...Aklımda ki.
Sanat;onu düşleyip,planını yapıp emek vermekle neticeleniyor...
"Pırlantanın sizinle olan yolculuğu burada başlıyor..."



1)Pırlanta Almadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler ve 4C Kuralı Nedir ?



Kesim

Pırlantanın kesimi onun gerek estetiği gerek kıvılcım olarak tabir ettiğimiz ışıltısını artırmak açısından oldukça önemlidir. Pırlanta  almak isteyenlerin yaptığı hatalardan biri şekil ve kesimi aynı zannetmeleridir. Kesim; simetri, açı ve oranın dikkatli olarak hesaplanarak, pırlantaya kıvılcımını veren bir özellikken, şekil kişisel tercihlere bağlıdır. Pırlantanın kesimi, ışıltısını ve fiyatını belirleyen en önemli unsurlardan biridir.

Profesyonel bir pırlanta kesimcisi, ışıltıyı maksimum oranda verecek şekilde kesimi yapar. Pırlantalar genelde her biri ışığı yansıtma özelliğine sahip 58 fasetli olarak hazırlanır. Kesimi iyi olmayan bir pırlanta, ışıltıya da sahip olmayacaktır. Aşağıdaki imajlardan da kesimin nasıl olması gerektiğini görebilirsiniz.

 

    • 1) Doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılır.
    • 2) Kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın "külah" olarak adlandırılan alt kısmından kaçar.
    • 3) Kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olur.
       
  • Renk
    Pırlantanın 4C'lerinden biri olan Renk de (Colour) belirleyici bir özelliğe sahip. Renk, pırlantanın kalitesini de belirlendiğinden oldukça önemlidir. Pırlanta almadan önce, temel renk bilgilerini öğrenmek, doğru seçimi yapmak açısından faydalı olacaktır. Yapısıyla oynanmamış ve kesimi iyi yapılmış pırlanta, arada renk geçişleri olmadan tamamen renksiz olacaktır.

    Pırlantanın renk skalası renksizden açık sarıya doğru gider. Bir pırlantayla diğeri arasında renk olarak belli belirsiniz bir fark vardır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki pırlantanın rengi oluşumdan kaynaklanır ve doğal yapısından ileri gelen kusurlar rengi etkiler. Yeraltından çıkarılan pırlantaların çoğu, renk skalasında normal olarak kabul edebileceğimiz ya sarı ya kahverengiye çalar. Sarı ve kahverengiye çalma durumu en yüksek olan pırlantalar "Fantazi" olarak adlandırılır. Bu tarz etkiler taşımayan ve tamamen renksiz olan pırlantalar son derece pahalıdır. Aşağıda pırlantaların renk tanımlamalarını görebilirsiniz.

     
    • D-F: Renksiz aralıktaki pırlantalardan olup en nadir ve tüm renkler içinde en değerli olanlarıdır.
    • G-J: Renksize yakın pırlantalardır. Bunlar beyaz ve sarı platin üzerine monte edildiklerinde tamamen renksiz görünürler.
    • K-M:  Belirgin olarak sarı veya kahverengimsi renkte olan pırlantalardır. Bunlar, özellikle nişan yüzüğü olarak tercih edilmemelidir.
       
  • Berraklık
    İnklüzyon ve leke olarak bilinen ve pırlanta'ya görüntüsünü kazandıran  karakteristik özellikleri, pırlantanın berraklığını oluşturur. Berraklık, 4C'nin yapı taşlarından biridir. Pırlantadaki inklüzyonlar ya dış etmenler tarafından oluşur, ya da ufak çatlaklar gibi doğal yapısından gelen kusurlardır. Doğada çok az kusursuz pırlanta bulunur ve diğerlerine göre oldukça pahalıdır.

    Pırlantanın berraklığı, inklüzyonlarının sayısı, büyüklüğü, rengi, taşın neresinde olduğu ve görünürlülüğüne göre belirlenmektedir. Lekeler ve kirlilik de berraklığı etkileyen unsurlardır. Üzerinde leke ve büyük ölçüde inklüzyonu bulunmayan pırlantalar, ışığı en iyi şekilde yansıtacağı için kusursuz olarak nitelendirilir. Pırlantanın berraklığına 10x büyütmeli mercek altında bakılarak karar verilir. Aşağıdaki tabloda berraklık dereceleri belirtilmiştir:

     
    • Katmersiz: İçte veya dışta kusuru bulunmayan pırlanta durumu.
       
    • İçte katmersiz: Pırlantanın iç kısmında kusuru bulunmama durumu. Bu tip pırlantaların bulunması oldukça zordur ve fiyatları yüksektir.
       
    • VVS1, VVS2 : Yok denecek kadar az inklüzyonlu pırlantalar. İnklüzyonların, 10x büyütmeli mercek altında bile görünmesi oldukça zordur.. Bu tip pırlantalar da oldukça değerlidir.
       
    • VS1, VS2: Çok az inklüzyonlu pırlantalar. İnklüzyonları çıplak gözle görülemez. VVS1 ve VVS2'lere göre daha ucuzdur.
       
    • SI1, SI2: Hafif inklüzyonlu pırlantalar.Bu inklüzyonlar, 10x büyütmeli mercek altında görülebilir düzeydedir. SI dereceli pırlantalar, satın almak için uygundurlar çünkü inklüzyonlar çıplak gözle fark edilmezler. Ayrıca VS2 ve üstü dereceli pırlantalar göre fiyatları daha uygundur.
       
    • SI3: Hafif inklüzyonlu pırlantalar. SI3, bir EGL derecesi olup GIA veya başka bir gemolojik enstitü tarafından tasdiklenmezler.GIA bu pırlantalara SI2 veya I1 sertifikası verir. SI3 pırlantalarının çıplak gözle görülemeyen siyah inklüzyonları veya çatlakları yoktur, fakat çıplak gözle seçilebilen beyaz ufak inklüzyonları olabilir.
       
    • I1: İnklüzyonlu pırlantalar. I1 berraklığındaki pırlantaların çıplak gözle görülebilen belirgin kusurları vardır. Eğer bütçeniz sadece I1 veya SI3 sertifikalı pırlanta almaya yetiyorsa, alacağınız ürünü çok iyi incelemenizi tavsiye ederiz.
       
    • I2, I3: İnklüzyonlu pırlantalar. Bu tür pırlantalardaki inklüzyonlar çıplak gözle görülebilir durumdadır. Ayrıca üzerlerinde siyah noktalar bulunan bu pırlantalar beyaz inklüzyolar ve çatlaklar arasından bulutlu bir görünüm sergilerler
       
  • Karat Ağırlığı
    Karat, pırlantanın ağırlığını gösteren ölçüdür. Alacağınız pırlantanın kesim, renk ve berraklığına karar verdikten sonra karat ağırlığına karar vermeniz gerekir. Elbette buna karar verirken bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız. Pırlantalar, doğanın hediyesi olarak kabul edilirler ve büyüklük arttıkça fiyat da artmaktadır. Pırlantanın değeri karat ağırlına bağlı olarak artar. Buna göre, bir karat ağırlığındaki büyük parça pırlanta yüzük, daha küçük parça pırlantalardan yapılmış aynı karat ağırlığındaki bir pırlanta yüzükten daha pahalı olacaktır. Aşağıdaki tablo karat ağırlığının bir yüzük setinde nasıl farklılık gösterdiğini açıklamaktadır.

    !!Karat ağırlığına doğru karar vermek için bazı ipuçları :

     
    • Doğru karat ağırlığındaki yüzüğü seçerken, karşınızdaki kişinin parmak yapısını, beğenisini, yüzüğün tarzını ve belki de en önemlisi bütçeyi göz önünde bulundurmak gerekir.
       
    • Öncelikle bütçenizi net olarak belirleyip, o fiyat aralığındaki pırlantalara bakmalısınız.
       
    • İkinci olarak, yüzüğü takacak kişinin parmak yapısı dikkate alınmalıdır. Eğer parmaklar uzunsa, karat ağırlığı küçük olan yüzük hoş durmayabilir, ya da kısa parmakta karat ağırlığı büyük bir yüzük uygun durmayacaktır.
       
    • Pırlanta yüzüğün dizimi de karat ağırlığıyla orantılı olarak seçilmelidir. Bu bağlamda uyumsuz tasarımlar, yüzüğün görünümünü kötü yönde etkileyecektir. Ayrıca, pırlantanın hangi dizim şeklinde daha iyi korunacağına bakmak gerekir.
       
    • Yüzüğü kullanacak kişinin günlük hayattaki aktiviteleri de yüzük seçimini etkileyen unsurlardır. Kişi, yoğun bir iş temposunda çalışıyor ve ağırlık içeren işler yapıyorsa yüzüğün darbe alma ihtimali olabilir.
       
    • Diğer bir önemli konu da yüzüğü kullanacak kişinin zevk ve tercihleridir. Doğru seçim yapabilmek için karşınızdakinin zevklerini anlamaya çalışmakta fayda var.



2-) 5 Adımda Pırlanta Tektaş Nasıl Alınır ?
Özellikle eşine yahut sevgilisine hediye alacak beyler için önem arz etmekte olan bu hususta pırlanta tektaşın nasıl alınacağına dair ipuçları yer almaktadır.
İlk adım : Yukarıda açıkladığımız gibi Pırlantanın 4C Kuralları hakkında bilgi sahibi olmak ve bu kriterlere dikkat etmek gerekir.Alacağınız Tektaş Pırlantayı tanımak sizlere için faydalı olacaktır.
İkinci adım : Kendinize bir bütçe aralığı belirleyin.4C Kuralına göre pırlantaların fiyatları değişkenlik arz ettiğinden kaynaklı bütçenize göre hareket ederek aradığınız tektaşa daha kolay ulaşabilirsiniz.Belirlediğiniz bütçeyi esnetebilmek için bütçenizde yine belirli bir pay bırakın.Bu tutum karşınıza çıkacak fırsatları daha iyi değerlendirmenizi ve sabit fikirli kalmamanızı sağlayacaktır.Ayrıca web sitelerinde arama yaparken gördüğünüz ve beğendiğiniz tektaşları not edip fiyat ve özellik karşılaştırması yapabilirsiniz.
Üçüncü adım : En kolay gibi göründüğü halde en çok hata yapılan kısımdır.'Kendi zevkinize göre değil kız arkadaşınızın ya da eşinizin zevkine göre ürün şeçiminde bulunmalısınız'.Bunu nasıl sağlayabilirsiniz? Kız arkadaşınızın yahut eşinizin takip ettiği kuyumcu firmalarını stolklayabilirsiniz.Parknerinizin yakın arkadaşına bu gibi hususlarda danışabilirsiniz.Bu önerilerimizin sebebi;gördüğümüz kadarıyla kendi zevkine göre tektaş alımı yapan beyfendiler iki-üç ay sonra gelip ürün değişimi yapmaktadırlar.Tecrübeyle doğru orantılı bir bilgidir.
Dördüncü adım : Kuyumcunuzu doktor seçer gibi seçin! Kuyumcu seçimi en az 4C Kuralı kadar önemlidir.Kuyumcunuzu arkadaş tavsiyesi ya da reklam aracılığı ile görmüş olabilirsiniz ama mutlaka kendinizde internetten yazılan yorumları okuyup ve tecrübeli kişileri dinleyin.Ayrıca kuyumcunuzun pırlanta eğitimi almış olduğunu kendisinden öğrenmeye çalışın.Kuyumcunuzun en azından bir diploması olması gerekmektedir.Diplomalı kuyumcular size taşları daha iyi yorumlar.Çünkü labarotuvar ortamında çalışmış kişiler olacaklardır.Bundan kaynaklı diploması olan ve vitrininde bolca ürünü bulunan kuyumculardan alışveriş yapabilirsiniz.
Beşinci adım : Sertifika.Bahsedilen dört adımı kusursuz şekilde tamamladıktan sonra aldığınız taşın sertifikasının alınan taşa ait olup olmadığını kontrol etmenizdir.Bu durumun iki yöntemi vardır.İlki;aldığınız ürün yeni sertifikalandırılmış bir tektaşsa lazer inscription dediğimiz pırlantanın kemer bölgesinde lazerle işlenmiş yazıyı kuyumcunuza okutmaktır.Eski bir sertifikaysa eski tekniklerden olan kumpas ölçümleri ile taşın genişliği ve derinliğini kontrol ettirin.Bu şekilde alacağınız taşın sertifikasıyla eşleşip eşleşmediğine baktırabilirsiniz.




3-)Florensaslı Taşlar Parlak mı ?
Pırlanta piyasasında ki en büyük bilgi kirliliğinin olduğu konulardan biridir.Floresanslı Taşlar %99 oranla parlar.GIA resmi sayfasından bu bilgiyi teyit edebilirsiniz.GIA'in resmi sitesinde de şu denmektedir: Floresanslı taşlarından doğada %0.2'si ışığı iyi yansıtmaz,puslu ve yağlı bir görüntü sergiler.Bu da taşın donuk görünmesine sebep olur.Bu sebeple bu tarz Floresanslı tarzlar tercih edilmez.
Fakat normal bir Floresanslı Taşı ele alırsak (iyi parlayan) berraklığı yahut kesimi kötü bir taşa göre Florenslı olup daha iyi kesilmiş ,berraklığı daha yüksek bir taşı almanızı tavsiye ederim.



4-)Pırlanta Kırılır mı ? Elmas ile Farkı Nedir ?
En çok sorulan sorulardan bir diğeri de "Pırlanta kırılır mı?" ve "Pırlanta ile elmasın farkı nedir?" sorularıdır.İlk sorudan başlarsak evet,pırlanta kırılır.Fakat doğada ki diğer bütün minerallere,taşlara göre daha dayanıklı ve serttir.Diğer soruya gelirsek;Elmas doğadan çıkan taşın kendisidir.Pırlanta ise bir kesim tekniğidir.Bugün yuvarlak tektaş olarak yüzüklerin üzerinde gördüğümüz taş bir pırlanta kesimidir.Aslında taşın kendisi elmastır.Türkiye de halk arasında bilinen elmas taş,genellikle alaturka,Osmanlı Mücevherat tarzında ki Rose (Gül) Kesim elmaslardır.Pırlantayla arasında ki fark ise;Pırlanta double kattır yani hem alt hem de üst katmanlarında fasetleri,açı yüzeyleri olmasıyla bilinir.Elmas taş ise 24 fasetten oluşur lakin sadece tek düzelemde,külah kısmı dediğimiz alt kısımda ki fasetlerde meydana gelen bir kesim şeklidir.



5-) Tektaşlarınız Kaliteli Olduğu Kadar Fiyatları da Çok Uygun Bunun Nedeni Vardır?
Bu güzel suale cevabımız şöyle olacaktır :)
Son 10 senedir pırlanta ithalatımızı ve 7 senedir de pırlanta üretimimizi kendimiz yapmaktayız.Pırlantanın yolculuğunda en başından itibaren bizzat rol aldığımız için güvenilir kaliteye uygun ,cazip ve tercih edilir fiyatlar sunuyoruz.Özetle söylemek gerekirse pırlantanın yolculuğunda birinci elden ilgileniyoruz. 



6-)Kişiye Özel Tasarım Yapıyor musunuz ?
Kişiye özel tasarımlarımızı müşterilerimizin isteği doğrultusunda üretmekteyiz.18 Ayar Altın,14 Alyar Altın,Elmas Taşlı,Pırlanta Taşlı;istenilen doğal taşlarla tasarlanmış olarak;Ametist,Safir,Yakut,Zümrüt,Sitrin,Mozanit,Morganit vb.
kişinin istek ve zevkine uyacak şekliyle;Küpeler,Kolyeler,Bileklikler,Yüzükler,Setler,Broşlar...akla gelecek her türlü tasarımı ve tarzı bünyemizde,atölyemizde tasarlayıp üretebilmekteyiz.Bu hususa zemin hazırlayan güzel etkenlerden birifarklı modelleri deneyerek,doğu batı sentezini bünyemizdeki mücevherlerde barındırdığımızdan,birçok tarza ve modele tecrübeli bir firmayız.Müşterilerimiz olarak sizler,istediğiniz tasarımı bizlere anlattığınızda gerekli noktalarda kendi fikrimizi de sizlere önererek;kağıt üzerinde kişiye özel tasarım yolculuğumuz dijital çizime,oradan da üretime doğru yol izlemektedir.Abgar Özasi Mücevherat olarak bizler,sizler için istediğiniz mücevheri kişiye özel tasarlayıp üretmekten zevk duymaktayız.





7)Hollanda Pırlantası mı Belçika Pırlantası mı ?
Bu soru yanlış bilinen ve sıkça sorulan sorulardan biridir.Pırlantanın Hollanda Pırlantası ya da Belçika Pırlantası olarak anılması doğru değildir çünkü Hollanda ya da Belçika'da elmas çıkmamaktadır.Hatta şuan elmas üretiminin %90'ı Hindistan menşeli üretilmektedir.Avrupa'nın kaliteli ürünü her zaman tercih etmesiyle ilgili olarak bir pırlanta sertifikasına bakıldığında ve kesim derecesi olarak 'excellend' yazısını gördüğümüzde bu pırlanta Belçika ve Hollanda standartlarında kesilmiştir diyebiliriz.
Mağazaya gelindiğinde bzı kişilerce "Hollanda Pırlantası var mı?" olarak sorular yöneltiliyor.Hollanda pırlantası denilen şey aslında cut üçlemesinin (proprosion,simetry,polish) excellent almasıyla aynı şey demektir.Zaten günümüzde 'Hollanda'dan gelen pırlanta' tabiri yanlıştır.Çünkü Hollanda'da pırlanta üretimi durmuştur.




*Pırlanta hakkında merak ettiğiniz farklı konuları,hususları dilediğiniz zaman tarafımıza danışabilirsiniz.Whatsapp iletişim hattımızdan yahut instagram adresimizden bizlere ulaşarak sorularınızı iletebilirsiniz.Pırlantayı daha yakından tanımak istiyorsanız sizleri Kapalıçarşı da bulunan Abgar Özasi Mücevherat Mağazamıza beklemekteyiz.

Adres: Mollafenari Mahallesi,Şeref Efendi Sok,Ağaoğlu Kuyumcular Çarşısı Kat: 3 (en üst kat) No:32 Daire:116 Kapalıçarşı /İstanbul

Whatsapp : 05542 514 98 46 / Ins : abgarozasi@



PIRLANTA HAKKINDA MERAK EDİLENLER İÇİN KISA VİDEO SERİSİ;)

Bir Pırlantanın Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?




Sertifikada Aynı Derecelendirmeye Sahip İki Pırlanta Arasındaki Fiyat Farkı Neden Olur?





Pırlantanın Fiyatı Neye Göre Belirlenir?




Pırlanta Sertifikası Nasıl Okunur?
https://www.youtube.com/watch?v=fUyWSt_xpA0&t=4s


Pırlanta Kesimleri Nelerdir? Kaç Çeşit Pırlanta Kesimi Vardır?





Mağazanız Nerede? Size Nasıl Ulaşabiliriz?




SI1-I1 (P1) Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?



Pırlanta Sertifikası Nedir ? Kaç Çeşit Pırlanta Sertifikası Vardır? GIA,HRD,IGI Sertifikaları Nelerdir?


Pırlanta ya da Altın Zamanla Kararır mı?Yüzüğüm Eskisi Gibi Parlamıyor Neden Olabilir? Pırlanta ya da Altın Bakımını Nasıl Yaptırabilirim?



Pırlantada Overtone Nedir?



Pırlantada Cut Proportions Nedir?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.