HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Oval Kesim Pırlanta

29-04-2022 13:37
Oval Kesim Pırlanta

Oval Kesim Pırlanta

Oval kesim ideal olarak 1.33 ile 1.66 arasında ideal bir oranda 58 fasetten oluşan yuvarlatılarak kesilmiş bir şekildir.

Bu şekil, karat ağırlığını optimize eder ve taşı maksimum derecede büyük gösterir. Bu çizilen  simetrik şeklin, benzer ağırlığa sahip yuvarlak taşlardan daha büyük görünmesini sağlar. Oval kesim aynı zamanda daha kısa parmakları uzun göstermek için ideal bir yoldur ve son zamanlarda nişan yüzükleri (tektaş yüzükler) için orta taş olarak kullanmak moda olmuştur.

Elmasın içinden geçen ışık, taşın orta yüzeyine gölge düşürdüğü zaman bir "papyon efekti" (bow tie) ortaya çıkar. Bu gölge, pavilyonun (pırlantanın alt yüzeyi) derinliğini değiştirerek, tabla fasetinin ve diğer fasetlerin açılarını merkezi alanda ışığı daha iyi yayacak şekilde ayarlayarak azaltılabilir. Bu etki Damla, Markiz ve Kalp kesim şekillerinde de görülür.

 

Oval Kesim Pırlantanın Tarihçesi

Her ne kadar oval biçimli elmaslar 200 yıl önce tanıtılmış olsa da, modern oval kesim 1960'lı yılların başlarında Rus kesici Lazare Kaplan tarafından icat edildi. Kesim sonunda "Jewellers International Hall of Fame” da bir yer edindi. Aynı zamanda tek bir darbeyle ham bir pırlantayı daha küçük taşlara bölme yeteneği ile elmas endüstrisine damgasını vurdu. Bu işlem yarılma (cleaving) olarak bilinir.

Ham bir malzeme zayıf bir şekilde şekillendirildiğinde veya tek bir taşa dönüşmesini engelleyen kusurlu lekeler içerdiğinde, taş zayıf damarından bölünmelidir. Lazare Kaplan, değersiz sayılan taşları güzelce kesilmiş elmaslara dönüştürme konusundaki uzmanlığıyla da tanınır.

Uzmanlarımızdan Oval Kesim Pırlanta Tercih Edenler İçin Öneriler

Oran, hem taş içindeki ışık dağılımı hem de parmağın görünümü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği için, oval kesimde de göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husustur. Oval kesim pırlanta seçerken, pırlantanın kalınlık ve uzunluk oranı iyi oranlanmalıdır aksi takdirde istenilen parlaklığa ulaşılamayacağı gibi son zamanlarda moda olan uzun oval pırlanta efekti de alınamaz. Daha uzun Oval kesim pırlanta parmağı daha iyi uzatırken, daha iyi yuvarlanmış ve derinliği fazla olan bir şekil papyon etkisini daha iyi önleyecektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.