HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pırlanta ve Sertifika Türleri

05-11-2021 11:25
Pırlanta ve Sertifika Türleri

PIRLANTA VE SERTİFİKA TÜRLERİ

Pırlanta tüketiminin son zamanlarda artmasıyla birlikte pırlanta sertifikaları da fazlasıyla gündeme gelmeye başladı.

Burada en önemli nokta ise tüketicinin, bu bilgi kirliliği içerisinde ‘’Kendimi nasıl güvence altına alabilirim?’’ sorusu. Biz de çok merak edilen bu sorunun cevabını sizlere en güvenilir ve net bilgiler ışığında anlatmaya çalıştık... İşte size cevabı!

HRD(Diamond Certificate)

HRD, Belçika merkezli köklü bir kurumdur. Kurumun vermiş olduğu Elmas Sertifikası (Diamond Certificate) bu kurumun bir pırlantaya vereceği en kapsamlı ve elmas tüccarlarının da kendi aralarında kullandığı sertifikadır. Bu sertifika 4C kuralını (kesim, renk, berraklık, karat) en ince ayrıntısına kadar inceler ve sertifikalarında niteler.

 

Buna göre konuyu ana başlıklar altında kısaca inceleyelim:

Karat (Carat) : Değerlendirilmeye tabi tutulan pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat, bir gramın 1/5'ine (200 miligrama) eşittir. Karat arttıkça taşın boyu büyür.

Renk (Colour) : Bu kısımda hiç bir zaman çift renk yazmaz. Pırlantalar D harfinden Z harfine kadar olan sıralama içinde yer alır ve kurum bu renk skalası içinde tek bir renk ile açıklanmak üzere mutlak bir karar verir.

Berraklık (Clarity): (VS1-VS2) , (SI1-SI2) ve (P1-P2-P3) olarak nitelenen değerlendirme sonuçları kullanılır. Herhangi bir soru işaretine imkan vermeksizin taşın temizliğini-lekelerini niteler ve olası soru işaretlerini ortadan kaldırır. 

Kesim (Cut): Oran, simetri ve cila kalitesi gibi taşın çok önemli ve müşteriler tarafından fazla dikkat edilmeyen verilerini titizlikle ve en ince ayrıntısına inceler ve ideal kesim standartlarına göre Excellent (EX), Very good (VG), Good (G) ve Poor (P) olarak belirtir.


Hrd Ön izlemeli taş nedir?

Hrd Ön izleme

‘’Hrd ön izleme’’ olarak nitelendirilen değerlendirme şeklinin esas amacını açıklayalım..

Pırlanta sertifikalama işlemi pırlantanın tüccarlar tarafından laboratuvara gönderilmesiyle başlar. Hrd, laboratuvarında pırlantayı yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm nüanslar ışığında yüzeysel olarak inceler; taşın muhtemel rengi ve berraklığını kesin olmaksızın bir öngörü olarak belirtir.

Pırlanta daha sonra sertifikalanmak üzere gönderildiğinde ise renk-berraklığını ve diğer tüm detayları tekrar inceler ve kararı değiştirme hakkını kendinde saklı tutar.

Gelelim gerçeklere!

Piyasada Hrd ön izlemeli adı altında satılan ürünlerin %95’inin berraklık derecesi SI’dır. Yine bu %95’lik oranın %90’ı Hrd elmas sertifikasına (diamond certificate) nitelemek için gönderildiğinde ise gelecek sonuç muhtemelen SI2 veya P1 olacaktır!

Peki ön izlemede SI olarak nitelenen taş nasıl olur da sertifikada P1 çıkar dediğinizi duyar gibiyim!

SI berraklık derecesi kendi içinde SI1-SI2-SI3 olarak ayrılır. Hrd ise SI3 derecesinde lekeli olan taşlarında bu ifadeyi kullanmamakta ve sertifikasında bu sonuca yer vermemektedir. Bu yüzden ön izlemede SI almış olan bir pırlanta HRD elmas sertifikası çıkartıldığında SI2 kriterinin altında kalıyor ise doğal olarak (SI3 seçeneği atlanır) ve direkt olarak P1(I1) olarak derecelendirilir.

Hrd firmasının sunduğu bu hizmet tüccar açısından oldukça faydalı bir hizmettir. Sertifika hizmeti ön izlemeye göre daha fazla maliyetli bir hizmettir ve tüccar ön izlemede istediği sonucu alamadığı pırlantalarda sertifikalama işleminden vazgeçer ve tasarruf etmiş olur. Satıcı ve sertifika şirketi arasında kurulan bu ticari bağ iki tarafa fayda sağlamış olur.

Her karar verme mekanizmasında olduğu gibi; neyi, neden ve hangi niyetle kullandığımız çok önemlidir. Sizler tüketici olarak bu profesyonel bilgileri bilmek zorunda değilsiniz. Böyle suistimale açık konularda ise bizlere düşen görev sizlere karşı avantajlı olmayı seçmek yerine sizleri bilgilendirip en doğru şekilde tercihinizi yapmanızı sağlamaktır.

HRD Jewellery Report(Mücevher Sertifikası) 

Mücevher Sertifikası, bir ürünün takı (mücevher) haline getirildikten sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda verilen sertifikadır. Renk, berraklık, karat ve altın gramını bilgileri sertifikada yer alır.

Bu sertifikada genellikle renk nitelemesi ise iki rengi içine alacak şekilde belirtilir. (Örn: H-I) Çünkü ürün mücevher haline geldiği için Hrd gemologlarının mevcut taşı ya da taşlarda yanılma payı ihtimali vardır. Taş yüksek ya da daha düşük bir renk olarak görünüp nitelenebilir. Bunu önlemek adına G-F, H-I gibi çift renk politikası uygulanır.

Örnek verecek olursak sarı altın olarak üretilmiş bir tek taş yüzükte G rengi bir taş, H rengi gibi algılanabileceği gibi beyaz altın olarak üretilmiş bir üründe de G rengi bir taş F rengi gibi algılanabilir.

Renk konusuna değindikten sonra berraklık konusunda da yine önemli bir uyarımız olacak! Ön izleme olarak yapılan değerlendirmede olduğu gibi gemologlar taşlara tam detaylı bakmadan karar vermek zorundadır. Ustaca yüzüğün tırnağının altında saklanmış bir leke taşın berraklık derecesini 1-2 derece yükseltebilir. Bu şekilde sertifikalanmış bir ürün alırken taşı detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.

Tüm bu uyarılarımız dikkate alınarak tercih yapıldığında ise Abgar Özasi Mücevherat standartlarına göre Hrd Jewellery Report gayet kullanışlı bir sertifikadır. Tek taş yüzüklerde ilk tercihimiz olmasa da stoklarımızda mücevher raporlu tek taşlarımız mevcuttur. Bu yüzüklerin hepsi ikinci el almış olduğumuz ve yüzüğü deforme etmeden sadece cilasını yenileyerek sizlere avantajlı fiyatlarla sunduğumuz ürünlerdir. Tek taşların pırlanta ürünlerin dışında da Hrd mücevher sertifikasının; düğün seti, su yolu bileklik, gerdanlık vb çok fazla sayıda pırlanta içeren ürünlerin nitelendirilmesi konusunda ise oldukça tatmin edici sonuçları olan bir sertifika olduğunu belirtmek isteriz.

Firma Sertifikası:

Bir kurumun kendi ürününe uluslararası bir laboratuvar olmaksızın kendi insiyatifi ile değerleme yapıp müşterisine verdiği sertifikadır. Uluslararası geçerliliği yoktur.

‘’Firma sertifikası kabul edilebilir mi?’’ sorularına ise şöyle cevap verebiliriz:

Doğru beyan politikasını esas edinmiş usta bir kuyumcu ( pırlanta uzmanı) veya kurum tarafından yazılmışsa kabul edilmesinde bir mahsur yoktur. Fakat yukarda sadece kısaca değindiğimiz ve kendi içerisinde daha bir çok alt başlığı olan bu konuların uzman olmayan kimseler tarafından verilmiş bir sertifikanın da suistimale açık olduğunu da belirtmek isteriz.

Biz Abgar Özasi Mücevherat firması olarak verdiğimiz her sertifikadan kendimizi sorumlu tutuyor ve uluslararası kurumlardan beyan ettiğimiz sonuçların altı sonuç ile karşılaştığınız zaman yapmış olduğunuz ödemeyi aynen iade etmeyi taahhüt ediyoruz.

Tüm bu bilgler ışığında ise sizlere yardımcı olmak adına; değerli taşınızın ya da takınızın taşı hakkında bilgi almak, sertifikası ile ilgili aklınıza takılan konuları danışmak istediğinizde Nişantaşı Mağazamızda sizleri yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Beğenerek aldığınız tüm mücevherlerinizi, aklınızda herhangi bir şüphe kalmadan, iyi günlerde kullanmanızı dileriz.

Gia Sertikası Sorgulamak için :https://www.gia.edu/UK-EN/report-check-landing ya da google arama moturunda search kısımına gia report check yazın.

Hrd Sertifikası Sorgulamak İçin: https://my.hrdantwerp.com/index.php?id=24 bu sayfada karşınıza iki search kutucuğu açılacaktır. İlk kutucukta ' Diamond Grading Report Number' yazar buraya aldığınız pırlanta yani taş sertifikalıysa numara girişini yapıp kontrol edebilirsiniz. İkinci sekmede ise 'Jewellery Report Number' yazar buraya ise aldığınız tektaş yüzük, beştaş, su yolu bileklik, düğün seti sertifikalanmışsa rapor numarası yazılarak sorgulanabilir.

Saygılarımızla

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.