HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler-1

02-11-2021 16:47
Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler-1

PIRLANTA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER -1

Sertifika nedir? Sertifikayı kimler verir? Hangi pırlantalara hangi çeşit sertifikalar verilir?

Sertifika ikiye ayrılır bir tanesi ürün sertifikası diğeri ise pırlanta sertifikasıdır. Ürün sertifikasında satılan ürünün altın gramı, beyan edilen altın ayarı, kullanılan pırlantanın karat cinsinden ağırlığı, pırlantanın rengi ve berraklığı belirtilir. Bu sertifika çeşidini genelde firmalar kendileri yazarlar. Bu tip sertifikalar taşları küçük bir sürü pırlantadan oluşuyorsa verilir çünkü satılan ürünün üzerindeki küçük taşların hepsine sertifika verilirse ürün çok pahalıya çıkar. Eğer aldığınız ürünün üstündeki pırlanta en az tek başına 0.30 Karat dan başlıyor (0.35, 0.40, 0,70 ve yukarı doğru) ve bunun üzerindeki ağırlıkları kapsıyor ise uluslararası geçerliliğe sahip pırlanta almanızı öneririz. Çünkü firma bu boy taşlar için kendi sertifikasını verir ve pırlantanın renginde yanlışlıkla J yerine I yada H yazarlarsa sizler tüketici olarak talep ettiğiniz ürüne değil daha düşük kalitedeki ürüne daha pahalıya sahip olmuş olursunuz. Halbuki gerçek bir laboratuvarın verdiği sertifika size taşın bağımsız olarak gerçek renk ve berraklığını gösterecektir. Eklemek istediğimiz bir diğer nokta ise gerçek bir H renk ile gerçek bir G renk pırlantayı kuyumcu dahi çıplak gözle ayırt edemez bu yüzden fiyatı yükseltmek için satılan taşa G rengi denir. Burada yanılmanızı engelleyecek tek şey gerçek bir laboratuvarın o pırlantaya (yukarıda bahsettiğimiz boylar için) sertifika vermesidir.

Bu sertifika sizin nüfuz cüzdanınız gibidir. Bu sertifikalara vereceğimiz örnekler;

HRD (Belçika),

GIA (Amerika),

IGI (Belçika) 'dir.

1 Karat bir çok küçük pırlantadan oluşan yüzük, 1 karat pırlanta tektaş dan çok daha ucuz niçin?

Pırlantada fiyat taşın karatı büyüdükçe katlanarak artar. Örnek verecek olursak bir yüzüğün üstünde bir sürü küçük boy pırlantalardan toplam 1 karat var, diğer tarafta da tek başına 1 karatlık bir taş var. Bu durumda tek başına 1 karat olan taş diğer yüzükten çok daha pahalı olacaktır. 0.50 karat F renk tektaş pırlanta, 0.58 karat I renk taştan daha pahalı niçin ? 0.58 ağırlık olarak 0.50 den ağır niçin 0.50 daha pahalı? (Bizim değil de sizin hayatınızdan örnek verecek olursak 1 kilo çileğin yarım kilo çilekten pahalı olması gerekiyor ama pırlantada bunun tam tersi durumlar olabiliyor) Pırlantada fiyatı belirleyen en önemli 4 unsur yada 4C dediğimiz özelliklerdir. Bunların ilk 2 özelliği renk ve berraklıktır. Pırlantanın rengi ve berraklığı yükseldikçe fiyatı da artar çünkü pırlanta daha nadir bulunan taş özelliğine bürünür ayrıca pırlanta fiyatlarının belirlendiği uluslararası borsalarda pırlantalar Renk, berraklık ve karata göre fiyatlandırılır. Bu açıdan 0.50 karat F renk VVS berraklığında bir taş, 0.58 I renk VS berraklığında bir pırlantadan çok daha pahalıdır çünkü daha nadir bulunan bir pırlantadır.

Bu durumda F renk iyi I renk kötü bir pırlanta mıdır?

Asla. Pırlanta bize doğanın hediye ettiği nadir bulunan taşların en değerlisidir. Gerçek bir I renk taş güzel bir montürün üstünde çok çok güzel gözükecektir. Bu iş biraz bütçe meselesidir. Eğer bütçeniz yetiyorsa F rengi de alabilirsiniz. Daha kolay bir örnek verecek olursak biri Toyota iken biri Mercedes’tir. Ama ikisi de çok güzel arabalardır. Umarız vermek istediğimiz örneği anlatabilmişizdir.

SI berraklığında bir taş ile VS yada VVS arasındaki fark nedir?

SI 1 berraklığındaki bir pırlantada tüketici pırlantada ki izleri çıplak gözle göremez. Bu izleri pırlantacıların sahip olduğu büyüteçler ile eğitimli bir göz görebilir. Bu açıdan bütçeye göre SI 1 pırlanta almakta makbuldür. Tabi o taşın gerçekten SI 1 olduğunu bilmek kaydı ile. VS taşlarda ise yine pırlantacıların sahip olduğu büyüteç ile pırlantaya bakmanız gerekmektedir. Büyüteç ile bir taşın VS olduğunun anlaşılması ya bir gemolog (taş uzmanı) yada ustalaşmış bir pırlantacının anlaması mümkündür. VVS taşlarda ise büyüteç ile karar vermek çok zordur. Özellikle VVS1 ile VVS2 taşın farkını anlamak neredeyse imkansızdır. Bu tip taşları anlamak için özel mikroskop gerekmektedir. IF berraklığındaki taşın üstünde ise iz yoktur. Berraklığı mükemmeldir. Doğada çok nadir bulunurlar. Pike diye tabir edilen taşlarda ise pırlantadaki izler çıplak gözle belirgin olarak seçilir. Bu tip pırlantalar makbul değil dense dahi son zamanlarda fiyat avantaj sağlaması bakımından oldukça sık tercih edilir hale gelmiştir. Pikeli taşlar alınırken lekenin kenarda olması yahut gözle çok az görülebilir olması dikkate alınmalıdır. Bu açıdan pırlanta satın alırken iyi bir renk pırlanta bulduysanız ve berraklığı SI1 ise bu tip pırlantanın alınması makbuldür. Tabi VS ve VVS daha da makbuldür. Bu tamamen tüketicinin bütçesi ile alakalıdır. Yukarıdaki araba örneği burada da geçerlidir (Daha kolay anlamanız açısından). SI 1 taşı Toyota dersek, VS yada VVS taşı Mercedes diyebiliriz.

İki farklı firmada altın gramı ve pırlanta büyüklüğü ve pırlanta renkleri aynı olan yüzükler var ama biri diğerinden %’de 30 pahalı niçin?

Çünkü diğeri markaya yatırım yaptığı için fiyatlarını arttırmak zorundadır (Televizyon reklamı, mağazalar zinciri, yazılı medya reklamları…) Bu diğerinin diğerinden daha kaliteli ya da kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Sonuçta pırlanta pırlantadır. Eğer elinizde gerçekten bir laboratuvardan çıkmış sertifika var ise güven problemi yoktur. Birde şu açıdan düşünürseniz işler daha farklı hal alabilir. Tiffany'den bir karat yüzük almakla X kuyumcudan bir karat almak farklıdır. Birinde 2 kat fazla fiyat vardır ancak tüketicinin bütçesi eğer yetiyorsa Tiffany'dan almayı tercih eder. Bu kişinin doğası ile alakalıdır. Birinde 1 karatlık yüzük alıyorsunuz diğerinden ise Tiffany'den bir karatlık yüzük alıyorsunuz. Ürünler aynı firmalar farklıdır. (İkisinin de uluslararası sertifika verdiğini kabul edersek)

Pırlantayı gerçekten pırlantadan anlayan kuyumcudan alın? Bu ne demek?

Vitrininde 20 – 30 tane pırlanta ürün olan bir kuyumcudan pırlanta almak çoğunlukla sakıncalıdır çünkü bu kişinin esas işi altın takılardır, pırlanta değildir. Bu açıdan bu kişiden pırlantanın özellikleri ile kulaktan dolma bilgiler duyabilirsiniz. Bizim size tavsiyemiz pırlantayı gerçek mücevherciden almanız. Gerçek mücevherci size pırlanta konusundan yol gösterebilecek, detayları anlatabilecek sabırlı insanlardır. Sonuç olarak pırlanta alıyorsunuz, çeyrek altın yada bileklik değil. (Bilekliğin değersiz olduğu anlamını kullanmıyoruz) Aldığınız bu değerli takıyı ömrünüz boyunca saklayacaksınız. Bu açıdan aldığınız ürünün tam olarak ne olduğunu bilmeniz sizin hakkınızdır. Bu açıdan birincisi uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya ikincisi bu sertifikanın detaylarını size anlatacak bilinçli bir kuyumcu ile çalışmanızı öğreniriz.

Kuyumcuların bahsettiği Hollanda pırlantası, Londra pırlantası dedikleri hikayenin doğruluk payı var mıdır?

Hollanda pırlantası, Belçika pırlantası diye bir şey yoktur efsanedir, hikayeden ibarettir. Pırlanta pırlantadır. Ham elmas Afrika’nın çeşitli ülkelerinde, Kanada, Brezilya, Rusya, Avusturalya gibi birkaç ülkede çıkmaktadır. Bu açıdan sattıkları ürüne kalite katmak için denilen Hollanda pırlantası gibi vurgular doğru değildir. Hollanda kesimi bir ekoldür. Üretici ülke hangi ülke olursa olsun elleri maharetli bir usta gerekli alet edevatı olduktan sonra Hollanda, İskandinav ya da Tolkovsky ekolünü istediği gibi kesebilir. Siz sadece size verilen sertifikanın yukarıda saydığımız kriterlere uygun olmasına özen gösterin.

Elmas ile pırlanta arasında bir fark var mıdır? Farklı taşlar mıdır?

Elmas ile pırlanta aynı taşlardır. Sadece kesim farkları vardır. Pırlanta sadece kesimin adıdır. Elmas ise elmas kesim(GÜL KESİM) taştır. İkisinin de ham maddesi ham elmas tır.

Kuyumcu ile mücevher firması arasındaki fark nedir? Eğer pırlanta takımı aldığım yer mücevher firması değil de kuyumcu ise nelere dikkat etmem gerekir?

Mücevher firması sadece pırlanta ile uğraşır tek başına altın takı satmaz satıyor ise de çok kupon işçiliği yüksek altın ürünler satar. Vitrininin %90’ını pırlanta oluşturur. Zaten 15 dükkan gezseniz hangisinin mücevher firması hangisinin kuyumcu olduğunu anlarsınız. Kuyumcudan ürün alırken ise o kuyumcunun vitrininin hatırı sayılır bir yerinin pırlantadan oluştuğuna dikkat edin. Bu bölümde yani pırlanta eğitimi bölümünde öğrendiğiniz şeyleri kuyumcuya sorun ve cevapları almaya çalışın. Gerçekten güvendiyseniz satın almayı gerçekleştirin. (0.30 karat üzeri taşlar için laboratuvardan alınmış sertifikaya dikkat !!! )

Abgar Özasi Pırlanta fiyatlarını nasıl makul tutabiliyor?

"Abgar Özasi" Pırlanta Türkiye ofisi HAM ELMASI KPC sertifikalı olarak Güney Afrika, Sierra Leon, Rusya gibi ülkelerden ithal edip kendi bünyesinde ürettiği için fiyatları diğer firmalara oranla daha makul tutabiliyor. Aynı zamanda bayiileşme yoluna gidip masrafını artırmak yerine siz müşterilerimizle bu payı paylaşmayı tercih ediyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.