HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ünlü Elmaslar

03-11-2021 16:41
Ünlü Elmaslar

Ünlü Elmaslar

Kaşıkçı Elması

Topkapı Müzesi'nde sergilenen Kaşıkçı Elması, etrafını saran 49 adet pırlanta sayesinde yıldızlarla çevrili dolunayı andırır. Kaşıkçı Elması'na değer biçilememesinin yanısıra, Osmanlı Sarayı'na nasıl geldiği de net değildir. Elmas hakkında, 1699 yılında Eğrikapı çöplüğünde dolaşan bir kaşık ustası tarafından bulunup yok pahasına bir kuyumcuya verilmesinden, Napolyon'un annesinden satın alındığına dair birçok efsane dolaşmaktadır. Fakat ismiyle ilgili en mantıklı açıklama, elmasın ismininin oval şeklinden kaynaklandığı düşüncesidir.

Graff Pembesi

24.78 carat ağırlığındaki bu nadir pembe elmas 2010 yılındaki bir açık arttırmada 46 milyon dolara satılmış. Mücevherin şu anki sahibi ise Laurence Graff.

Moussaieff Kırmızısı

İsrailli mücevher tasarımcısı Mousseif'in adıyla anılan bu pırlantanın değeri 20 milyon dolar.

Wittelsbach Elması

1600 yılında keşfedilen bu elmasın ilk sahibi İspanya kralı IV. Philip imiş. 2008'de Graff tarafından satın alınmış ve biraz daha işlendikten sonra Katar Emiri Şeyh Hamad bin Kalife'ye 80 milyon dolara satılmış.

Afrika Yıldızı

Tarihte bilinen en büyük mücevher Güney Afrika'da çıkarıldı ve 3106,75 yani 6.21 kg ağırlığa sahip Cullinan elmasıydı. Bu elmas çıkarıldıktan sonra İngiltereye getirildi ve 7 ana parçanın yanında 96 küçük parçaya ayrıldı. Günümüzde Cullinan'ın ana parçalarına İngiliz Kraliyet Ailesi sahiptir ve kraliyetin sahip olduğu parçaların değeri 2 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir.

Centenary Elması

1986 yılında çıkarılan bu elmasın ham hali 600 caratmış. Mühendis, teknisyen, sanatçı ve güvenlik ordusundan oluşan ekibin çalışmaları sonucuysa ortaya bu 274 carat ağırlığında, 90 milyon dolarlık mücevher çıkmış.

Cullinan Mirası

Şimdiye kadar en yüksek fiyata satılmış olan bu ham elmasın değeri 35.3 milyon dolar.

Prens Elması

1960 yılında bir açık arttırmada milyoner Van Cleef tarafından satın alınan bu elmasın değerinin yaklaşık 45 milyon olduğu söyleniyor. Prens ismi ise mücevheri açık arttırmaya çıkaran soylu ailenin mihracesinin 14 yaşındaki oğlu onuruna verilmiş.

Steinmetz Elması

Dünya üzerinde şu ana kadar bilinen en canlı pembe renge sahip bu elmasın işlenmesi, 8 kişilik bir ekibin tam 20 ayını almış. Kaynağı bilinmeyen bu elmasın sahibi Steinmetz Grup. Elmasın tahmin edilen değeri ise 100 milyon dolar.

Umut Elması

Orijinal adı Le Bijou du Roi olan bu elmasla ilgili garip olan şey, hakkında ismiyle tezatlık oluşturan lanet söylentileri. Elmasın ne zaman keşfedildiği bilinmemekle birlikte, hakkında ilk dökümanlar 1812 yılında ortaya çıkmış. İnanışa göre bu elmas kolyeye sahip olan kimse lanetleniyor ve felaketler silsilesine maruz kalıyor. Günümüzde Smitshonian Doğa Tarih Müzesinde sergilenen elmasın tam değeri bilinmese de; çeyrek milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor.

Dresden Yeşili – The Dresden Green (40.70 carat)

Adını, Almanya’nın doğusundaki Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’den alan 40.70 karat ağırlığında ve 29 x 19.88 x 10.29 mm boyutlarındaki Dresden Yeşili, bugüne değin bulunan en büyük doğal yeşil renkli elmas. Doğada ender bulunan yeşil elmas kristallerinin büyük çoğunluğu kesim, traşlanma ve cilalama sürecinde renklerini yitirir. Çok az sayıda elmas rengini sonsuza kadar korur.

Dresden Yeşili, 1700’lerin başlarına uzanan bilinen tarihi ve yaşadığı pek çok serüvene rağmen yeşil ışıltılar saçmaya devam ediyor. Ünlü elmasla ilgili ilk kayıt; 1722 tarihli bir londragazetesinde yayınlanan, Marcus Moses adlı ünlü elmas tüccarının Hindistan’dan getirerek Kral 1. George’a sunduğu elmaslar arasında tanımı Dresden Yeşili’ne birebir uyan bir taşın da olduğu ve 10 bin pound değer biçildiğine ilişkin haber. Elmas’a ilişkin ikinci kayıtsa, 1726 yılında olağan üstü yeşil bir elmasın, Saksonya’nın ”Seçilmiş” (asiller ve kilise tarafından) yöneticisi 2. Auüugustus’a 30 bin pound fiyat talebiyle sunulduğunu anlatan bir mektuptu. Ancak elmas ne 1. George’a ne de 2. Augustus’a yar oluyor. Seçilmekten vazgeçip Saksonya kralı unvanını alan başka bir Augustus; Frederick Augustus II, elması 1741 yılında Leipzig Fuarı’ndan satın alıyor. Kaça aldığı kesin değilse de 400 bin thaler ödediği iddia ediliyor.

Dresden Yeşili önce bir altın post pandantifinde kullanılıyor. Ardından patlak veren ” Yedi Yıl Savaşları” nda bir şatoya saklanıyor. Daha sonra bozulup bir şapka iğnesine dönüştürülüyor ve II. Dünya Savaşı’ na kadar başka değerli eşyalarla birlikte bir sergide teşhir ediliyor. Savaşla birlikte yeniden bir şatoda gizleniyor ve şans eseri tüm Dresden’i yakıp yıkan müttefik bombardımanından kurtuluyor. Sovyet işgaliyle birlikte Moskova’ya götürülen Dresden Yeşili, 1958’de yeniden Almanya’ya dönüyor. Ve 2000 yılında ”Yaşamım boyunca bir gün Dresden Yeşili’ni Umut Elması’yla yan yana sergileyebilmeyi hayal etmiştim” diyen oğul Ronald Winston’ın düzenlemesiyle, Dresden yeşili ve umut elması Smithsonian Müzesi’ndeki Harry Winston galerisinde bir yıl boyunca meraklı gözlere sunuluyor. Dresden Yeşili, Dresden’deki Albertinium Müzesi’nde ışıldamaya devam ediyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.