HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

PIRLANTADA PAPYON EFEKTİ (BOW TIE EFFECT)

15-03-2022 17:25
PIRLANTADA PAPYON EFEKTİ (BOW TIE EFFECT)

PIRLANTADA PAPYON EFEKTİ (BOW TIE EFFECT)

  Bu elmas kusuru, tam olarak siyah papyon görüntüsündedir. Taşın görünümünü ciddi şekilde etkileyen belirli elmas kesimlerinin orta yarısında siyah bir "şerit" ten oluşur. Bu siyah şerit, taşın içindeki belirli bir kimyasal renklenmeden kaynaklanmaz. Papyon efekti, taşın ortasında, elmasın kesilmesi nedeniyle ışığın düzgün şekilde yansıtılmadığı bir bölgedir. Bu, taşın o kısmının daha koyu görünmesine neden olur. Aslında papyon efekti, elmasın içindeki bir gölgedir. Bu, elmasın ortasındaki bazı fasetlerin yanlış kesilmesi ve ışığı yansıtması nedeniyle olur.

 

 

Hangi elmas şekillerinde papyon efekti meydana gelir?

 

  Bu etki en çok oval kesim, damla kesim ve markiz kesim gibi daha uzun fantezi kesimlerde yaygındır. Radiant kesim gibi bazı kare şekillerde papyon efekti gösterebilir, ancak bunların dışında, diğer elmas kesimlerinde bir papyon efekti bulmak oldukça zordur. Bu sorunun yalnızca bu ve bunlar gibi uzatılmış şekillerde bu kadar yaygın olmasının nedeni, orta bölümlerinin çok uzun olması ve kesilme işlemi sırasında ışığı düzgün şekilde yansıtmak için oradaki yüzleri kesmenin zor olmasıdır.

 

Neden bazı elmaslarda bu sorun var?

 

  Bununla birlikte, tüm uzun şekiller papyon efekti göstermez. Papyon etkisi insan yapımı bir sorundur ve elmasların kesilmesi sırasında meydana gelir. Bazen de  papyon etkisi kaçınılmazdır. Çünkü elmas kesici taş üzerindeki başka bir büyük problemden kaçınmak zorunda kalmıştır ve bazen bu sadece bilinçli bir hatanın sonucudur.

 

  Elmas Kesicilerin elması keserken papyon efekti kesmemeleri gerektiğini düşünmek kolaydır. Ancak elmas kesme karmaşık ve komplike bir iştir. En iyi elmas kesiciler bile mükemmel değildir. Kısacası, elmas üzerindeki papyon efekti ile sonuçlanabilecek birkaç ana unsur şunlardır:

 

1- Elmas kesici elması yanlış hizalanmış, yüzeylerle kötü bir şekilde kesmiş olabilir.

Kesici, elması bir papyon efekti ile sonuçlanacak şekilde kesmeye zorlanmış hissedebilir, çünkü diğer seçenek elması çok fazla kesmek ve karat ağırlığını aşırı derecede azaltmaktır. Günün sonunda, her elmas kesici mümkün olan en güzel elmasları işlemek istese de bu kâr amaçlı bir endüstridir ve taş ne kadar büyükse o kadar kar getirir.

 

2- Kesicinin daha büyük lekeleri önlemek için elması bu şekilde kesmesi gerekebilir.

Elmasta papyon efekti çirkin, özellikle çok belirgin olduklarında oldukça rahatsız edicidir ancak bir pırlantanın başına gelebilecek en kötü şey değildir.

 

 

Papyon etkisi  her zaman kötü bir şey midir?

 

  Elmas papyon efekti her zaman zifiri siyah görüntüde değildir ve çıplak gözle rahatsız edici bir görüntü oluşturmaz. Pek çok papyon efekti, taşın ortasına yakın, zar zor farkedilen hafif gölgelerdir. Hemen hemen tüm markiz, oval ve damla biçimli elmasların içinde en azından bazı papyon efektleri bulunur, ancak bunlar genellikle görünmez ve o kadar belirgin değildir. Aslında bazı papyon efektleri olumlu olarak bile görülüyor. (Eğer papyon etkisi çok belirgin değilse ve kesici taşı onun etrafında iyi şekillendirmişse; papyon efekti taşa bir dereceye kadar parıltı katabilir ve ışıltısını artırabilir. Bunun gibi.) Bununla birlikte, kesinlikle hiç papyon efekti içermeyen oval, damla ve markiz şeklindeki elmaslar bazen donuk görünebilir.

Papyon efekti ile ilgili akılda tutulması gereken bir diğer nokta da, dürüst olmayan satıcıların sık sık az önce söylediklerimizi bozmaya çalışacakları ve papyon efektinin bir kusur olmadığını iddia edecekleridir. Daha hafif papyon etkisi, taşın görünümü üzerinde belirli bir olumlu etkiye bazen sahip olabilir, ancak genel olarak bu etki, elmasın görünümü üzerinde olumsuz olarak değerlendirilir.

 

Papyon etkisi GIA-HRD Sertifikalarda yer almaz!

 

  Alışveriş yapanların çoğunun papyon etkisiyle ilgili temel sorunlarından biri, bu durumun sertifika raporunda belirtilmemiş olmasıdır. Hiçbir derecelendirme sertifikası, elmasın üzerinde papyon efekti olup olmadığını veya papyon efektinin ne kadar yoğun olduğunu belirtmez. Bir pırlantayı hiç araştırmadan alırsanız, yani iyi kesilmiş bir pırlantanın görüntülerini ve videolarını görmeden satın alırsanız, şiddetli papyon efektine sahip bir taş satın alıyor olabilirsiniz ve pırlantayı alana kadar bunu bilmiyor bile olabilirsiniz. Hatta size pırlantayı pazarlayan kuyumcu da papyon efektinden bir haber olabilir. Pek çok müşteri fiziksel kuyumcu dükkanlarında bile bu hatayı yapabilir. Pırlanta vitrinin aydınlatması, papyon efektinin ve diğer görünüm sorunlarının etkisini en aza indirecek şekilde ayarlanmışsa ( ki bu her zaman böyledir) papyon efekti kusurunu fark edemezsiniz.

 

Papyon efektli bir elmas satın almak nasıl önlenir?

 

  Satın alma işlemini tamamlamadan önce ne aldığınızı inceleyin. Bu, fiziksel mağazalarda daha kolaydır. Sadece güvenilir satıcılardan pırlanta satın alın. İster online ister semt kuyumcusu olsun, elmaslarınızı, nişan yüzüklerinizi ve diğer takılarınızı her zaman yeterli ve güvenilir mağazalardan aldığınızdan emin olmalısınız. Mağazanın iyi ve müşteri dostu bir iade politikasına sahip olduğundan emin olun.

 

 

Sarma

 

  Papyon efektine eğilimli bir pırlanta şekli (oval, damla , markiz , radiant)  satın alırken, her zamani, taşı birçok açıdan dikkatle gördüğünüzden emin olun. Bu, elmasın estetik ve fiziksel özellikleri hakkında bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacaktır. Pek çok durumda papyon efekti önemli bir sorun olmasa da, bir elmasa baktığınızda ilk gördüğünüz detaysa, o zaman en iyisi o taştan kaçınmak ve bir başkasına geçmek olacaktır. Elmasınız bir papyon efektine sahip olabilir, ancak papyon efekti pırlantanın kendisinden daha fazla dikkat çekerse bu pırlantayı almaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.