HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pırlanta Alırken Sertifika Neden Önemlidir? Sertifika Bize Ne Anlatır?

03-11-2021 17:10
Pırlanta Alırken Sertifika Neden Önemlidir? Sertifika Bize Ne Anlatır?
Pırlanta ve sertifika türleri nelerdir?

Dünyanın en çok tercih edilen değerli taşlardan biridir pırlanta… Özellikle son zamanlarda pırlantaya olan ilginin daha da artması ve alıcıların bilinçlenmesi ile pırlanta sertifikaları gündeme gelmeye başladı.

Burada en önemli konu tüketicinin doğru bilgiye ulaşabilmesi ve ‘’Kendimi nasıl güvence altına alabilirim?’’ sorusuna cevap bulabilmesi. Biz de çok merak edilen bu sorunun cevabını sizlere en güvenilir ve net bilgiler ışığında anlatmaya çalışacağız... Önemli not: Yazımızda geçen elmas tanımı, pırlantanın işlenmemiş haline verilen tanım olarak kullanılmıştır.
HRD nedir?
HRD, dünyanın önde gelen pırlanta derecelendirme kuruluşlarından biridir ve Belçika merkezli köklü bir kurumdur. Kurum farklı amaçlara hizmet eden 3 ayrı sertifika vermektedir. HRD Diamond Certificate: Kurumun vermiş olduğu Elmas Sertifikası (Diamond Certificate) bu kurumun bir pırlantaya vereceği en kapsamlı ve elmas tüccarlarının da kendi aralarında kullandığı sertifikadır. Bu sertifika 4C kuralını (kesim, renk, berraklık, karat) en ince ayrıntısına kadar inceler ve sertifikalarında niteler. • Karat (Carat): Pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat, bir gramın 1/5'ine (200 miligrama) eşittir. Karat arttıkça taşın boyu büyür. Karatın gerçek durumunu belirtilir. • Renk (Colour): Pırlantalar D harfinden Z harfine kadar olan renk sıralaması içinde yer alır. Bu renk skalası içinde tek bir renk ile açıklanmak üzere mutlak bir bilgi verilir. Bu kısımda hiç bir zaman çift renk yazmaz. • Berraklık (Clarity): (VS1-VS2) , (SI1-SI2) ve (P1-P2-P3) olarak nitelenen değerlendirme sonuçları kullanılır. Taşın temizliğini-lekelerini net bir biçimde niteler. Bu sayede taş ile ilgili olası soru işaretlerini ortadan kaldırır. • Kesim (Cut): Oran, simetri ve cila kalitesi gibi taşın çok önemli ve alıcı tarafından çok da dikkat edilmeyen verilerini titizlikle, en ince ayrıntısına kadar inceler ve ideal kesim standartlarına göre Excellent (EX), Very good (VG), Good (G) ve Poor (P) olarak açıklar. HRD "Ön İzlemeli Taş” Pırlanta sertifikalandırma işlemi pırlantanın tüccarlar tarafından laboratuvara gönderilmesiyle başlar. HRD laboratuvarında pırlantayı yukarıdaki tüm bilgiler ışığında yüzeysel olarak inceler; taşın muhtemel rengi ve berraklığını kesin olmaksızın bir öngörü olarak belirtir. Pırlanta daha sonra sertifikalanmak üzere gönderildiğinde ise renk-berraklığını ve diğer tüm detayları tekrar inceler ve kararı değiştirme hakkını kendinde saklı tutar.
Gelelim gerçeklere!
Piyasada "HRD Ön İzlemeli” adı altında satılan ürünlerin %95’inin berraklık derecesi SI’dır. Yine bu %95’lik oranın %90’ı HRD elmas sertifikasına (diamond certificate) nitelemek için gönderildiğinde ise gelecek sonuç muhtemelen SI2 veya P1 olacaktır! Evet, ön izlemede SI olarak nitelenen taş nasıl olur da sertifikada P1 çıkar dediğinizi duyar gibiyiz! SI berraklık derecesi kendi içinde SI1-SI2-SI3 olarak ayrılır. HRD ise SI3 derecesinde lekeli olan taşlarda bu ifadeyi kullanmamakta ve sertifikasında bu sonuca yer vermemektedir. Bu yüzden ön izlemede SI almış olan bir pırlanta HRD elmas sertifikası çıkartıldığında SI2 kriterinin altında kalıyor ise doğal olarak (SI3 seçeneği atlanır) ve direkt olarak P1(I1) olarak derecelendirilir. HRD firmasının sunduğu bu hizmet profesyoneller açısından oldukça değerli bir hizmettir. Sertifika hizmeti ön izlemeye göre daha maliyetlidir ve profesyoneller ön izlemede istediği sonucu alamadığı pırlantalarda sertifikalandırma işleminden vazgeçer ve tasarruf etmiş olur. Satıcı ve sertifika şirketi arasında kurulan bu ticari bağ iki tarafa da fayda sağlamış olur. Her karar verme mekanizmasında olduğu gibi; neyi, neden ve hangi niyetle kullandığımız çok önemlidir. Sizler tüketici olarak bu profesyonel bilgileri bilmek zorunda değilsiniz. Böyle suistimale açık konularda ise bizlere düşen görev sizleri bilgilendirip en doğru şekilde tercihinizi yapmanızı sağlamaktır.
HRD Jewellery Report (Mücevher Sertifikası):
Mücevher Sertifikası, bir ürünün takı (mücevher) haline getirildikten sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda verilen sertifikadır. Renk, berraklık, karat ve altın gramı bilgileri sertifikada yer alır. Bu sertifikada genellikle renk nitelemesi "H-I gibi” iki rengi içine alacak şekilde belirtilir Çünkü ürün mücevher haline geldiği için HRD gemologlarının mevcut taş veya taşlarda yanılma payı ihtimali vardır. Taş yüksek ya da daha düşük bir renk olarak görülüp nitelenebilir. Bunu önlemek adına G-F, H-I gibi çift renk politikası uygulanır. Örnek verecek olursak sarı altın olarak üretilmiş bir tek taş yüzükte G rengi bir taş, H rengi gibi algılanabileceği gibi beyaz altın olarak üretilmiş bir üründe G rengi bir taş F rengi gibi algılanabilir. Renk konusuna değindikten sonra berraklık konusunda da yine önemli bir uyarımız olacak! "Ön İzleme” olarak yapılan değerlendirmede olduğu gibi gemologlar taşlara tam detaylı bakmadan karar vermek zorundadır. Ustaca yüzüğün tırnağının altında saklanmış bir leke taşın berraklık derecesini 1-2 derece yükseltebilir. Bu şekilde sertifikalanmış bir ürün alırken taşı detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.
Abgar Özasi Mücevherat standartlarına göre:
Abgar Özasi Mücevherat HRD Diamond Certificate kullanmaktadır. HRD Diamond Certifcate ile belgelenmiş tek taşlarımızı incelemek için tıklayın: https://www.abgarozasi.com/pirlanta-yuzukler/tektasHRD Jewellery Report da kullandığımız sertifikalardan biridir. Tek taş yüzüklerde ilk tercihimiz olmasa da stoklarımızda Jewellery Report ile belgelenmiş tek taşlarımız mevcuttur. Bu yüzüklerin hepsi ikinci el almış olduğumuz ve yüzüğü deforme etmeden sadece cilasını yenileyerek sizlere avantajlı fiyatlarla sunduğumuz ürünlerdir. Tek taşların ve pırlanta ürünlerin dışında da HRD Jewellery Report’un; düğün seti, suyolu bileklik, gerdanlık gibi çok fazla sayıda pırlanta içeren ürünün nitelendirilmesi konusunda oldukça tatmin edici sonuçları olan bir sertifika olduğunu belirtmek isteriz. Değerli taşınızın ya da takınızın taşı hakkında bilgi almak, sertifikası ile ilgili aklınıza takılan konuları danışmak istediğinizde Nişantaşı Mağazamızda sizleri yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Beğenerek aldığınız tüm mücevherlerinizi, aklınızda herhangi bir şüphe kalmadan, iyi günlerde kullanmanızı dileriz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.