HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elmas floresans nedir?

14-03-2022 17:53
Elmas floresans nedir?

Elmas floresans nedir?

 

 

Bu blog yazısı, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen ve dünya standartlarında en güvenilir sertifikayı veren GIA markasının resmi internet sitesindeki bilgiler ışığında sizler için hazırlandı. Aşağıdaki linkten sayfaya ayrıca ulaşabilirsiniz.

 

https://4cs.gia.edu/en-us/blog/understanding-diamond-fluorescence/

 

Elmasta floresans, en basit haliyle, ultraviyole (UV) ışığının elmas üzerindeki etkisidir. Elması , mavi veya ultraviyole ışığına tuttuğunuzda,  beyaz tişörtünüzün daha parlak hale geldiğini veya dişlerinizin parladığını görebilirsiniz. Floresans, bir elmasın UV ışınlarına maruz kaldığında yaydığı bu görünür ışıktır.

 

GIA Diamond Derecelendirme Raporunda belirtilen floresans derecesi ise, gün ışığının önemli bir bileşeni olan uzun dalga UV’nin elmasa olan tepkisinin gücünü veya yoğunluğunu belirtir. Elmas, ultraviyole kaynağına maruz kaldığı sürece yayılan ışık sürer.

 

Floresans pırlantada yaygın görülen bir durum mu?

 

Evet.  Son on yılda GIA’e  gönderilen elmasların yaklaşık % 25 ile % 35’inde bir miktar floresans görülüyor. Bununla birlikte, bu taşların yalnızca %10'u görünümü etkileyebilecek düzeyde...          (Yani, laboratuvar raporlarında orta, güçlü veya çok güçlü olarak belirtilen kuvvetler)

 

Floresans, elmasların %95'inden fazlasında, mavi renk olarak görünür. I,J,K,L,M değerinde sarı renge dönük bir taş floresans barındırıyorsa bu sayede, çok daha renksiz ve beyaz görünür. Bunun nedeni mavi ve sarı renklerin birbirine tamamlayıcı olmasıdır.

 

Floresans barındıran bazı pırlantalar da sarı, yeşil, pembe tonları veya beyaz gibi renklerde yayabilir. Bu pırlantanın mineral yapısındaki bor ve azot gibi minerallerin oranı ile ilgilidir.

 

Floresansın bir pırlantanın görünümü üzerindeki etkisi nedir?

 

GIA çalışmaları kanıtlıyor ki, elmasların büyük bir çoğunluğundaki Floresans kesinlikle gözle ayırt edilebilir bir seviyede değildir.

 

Genelde, bir çok elmas örneğinde uzmanlar orta (medium) ve güçlü (strong) derecedeki elmasları incelemeyi tercih etmişlerdir. Nadiren, aşırı güçlü floresans oranına sahip bazı elmaslar puslu veya yağlı (parlak olmayan) görünebilir; GIA’ya gönderilen bu elmasların oranı % 0,2’ den daha azdır.

 

 

Floresans, elmasın yapısal bütünlüğünü tehlikeye sokuyor mu?

 

Hayır. Floresanlı bir elmas, UV'ye tepki vermeyen bir taş ile aynı bütünlüğe sahiptir.


 

Floresans sergileyen bir elmas almalı mıyım?

 

Floresans gösteren bir pırlanta satın alma tercihi kişiseldir, çünkü pırlantanın görünümü bir bütün olarak ele alınmalıdır. Diğer faktörler, pırlantanın görünüşünü  floresanstan daha çok etkiler, pırlantanın nasıl kesildiği, pırlantanın doğal veya yapay ışıkta nasıl görüldüğü ve hatta o gün ne renk giydiğiniz gibi...

 

Elmasların yaklaşık %30'u 1 dereceye kadar floresandır. Renksiz (D-F) rengindeki elmaslar için floresans bir kusur olarak algılandığından %15'e varan indirim ile satılmaktadır. Aslında, (Hafif Slight), Faint ila Orta Medium floresansın görünür etkileri sadece özel bir UV ışık kaynağı kullanan bir gemolog tarafından algılanabilir.

 

Floresans ışıma genellikle mavi olduğu için I-M renkli elmasların da daha beyaz görünmesini sağlayabilir. Bu nedenle, I-M değerindeki elmaslar, çok çok güçlü floresanslara sahip olduklarında  %5-10 oranında değerleri artar.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.