HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

DAMLA KESİM PIRLANTA

14-03-2022 17:18
DAMLA KESİM PIRLANTA

Damla Kesim Pırlanta

 

Pear Shape yani damla(armut) şekli, hem yuvarlak kesim hem de markiz kesimlerin, kesim ve tasarım stilini, sivri ucu  ve yuvarlatılmış geniş omuzlarıyla sonuçlandıran benzersiz ve melez yani hibrit bir elmas kesimdir. Hem markiz kesimin hem de yuvarlak kesimin kesim teknikleri bir damla taşta uygulanır.

 

İdeal oran 1,47 ile 1,70 arasındadır ve taş genellikle 58 fasetten oluşur, ancak pavilyon fasetlerinin sayısı 4 ile 8 arasında değişebilir. Ek olarak, damla şekilleri bazen büyük çerçevenin yerine geçen bir "Fransız külahı" tekniği ile kesilir. Külahın sivri noktasına doğru geniş fasetler yıldız fasetleriyle kesiştiği noktada tercih edilir. Fransız külah aynı zamanda Kalp ve Markiz şekillerinde de kullanılır. Damla(armut) şeklindeki elmaslar, görünüşe göre değişebilir, bazıları "yüksek omuzlar” yada meydanlı olarak adlandırılır ve bu taşların daha açısal ve büyük görünmesini sağlar.

 

Damla şekli elmastan geçen ışık, taşın merkezi yüzeyinde bir gölge bıraktığında "papyon efekti”(bow tie) den muzdarip olabilir. Bu gölge, pavilyonun derinliğini değiştirerek  masanın ve fasetlerin açılarını merkezi alanda ışığı daha iyi yayacak şekilde ayarlayarak azaltılabilir. Bu etki Kalp, Markiz ve Oval şekillerde de görülür.

 

 

Damla Kesim Pırlantanın Tarihçesi
 

İlk damla (armut) biçimli elmas 1400'lerde Flaman kesici Lodewyk van Berquem of Bruges, elmas cilalama tekerleğinin (bıçağının) mucidi tarafından yaratılmıştır.

 

Bu buluş, içindeki ışığın yansımasını optimize etmek için elmasın tüm yüzeylerini parlatmasını sağlamıştır. Bu dönüm noktası anından itibaren pırlantaların mücevherlerde daha sık kullanılmaya başlandığı görülmüştür, bu nedenle  mücevher tarihinde önemli bir yapı taşı olmuştur.

 

Van Berquem, aynı zamanda bir taş üzerinde faset simetrik düzlem düzeninin öncülüğünü yapmış, bu da onu armut biçimli "Pendeloque" veya "Briolette" kesimi biçimlendirmesine yol açmıştır.

 

 

Uzmanlarımızdan Damla Kesim Pırlanta Tercih Edenler İçin Öneriler
 

En uygun damla (armut) şekli cilalı kemeri ve düzgün yuvarlatılmış omuzları olan geniş meydanlı diye tabir edilen şeklindedir. Bununla birlikte, oval kesime benzer şekilde, daha zayıflatılmış bir damla (armut) şekli parmakları uzatabilir, bu nedenle bu iki kalite arasında doğru seçimi yapmak önemlidir.

Uzmanlarımızın tavsiyesi yeterince geniş omuzlara sahip hafif uzun damla (armut kesimi) yüzük parmağında çok hoş duracaktır. Ek olarak, pırlantadaki renk damla(armut) şeklinin sivri ucuna doğru daha belirgindir, bu nedenle taş boyunca eşit bir ton elde etmek için H ve üstü renkleri seçmenizi öneririz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.