HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

CUSHİON CUT / YASTIK KESİM PIRLANTA

14-03-2022 16:45
CUSHİON CUT / YASTIK KESİM PIRLANTA

Adından da anlaşılacağı gibi, Cushion Cut yani yastık kesimi, yastığa benzer yuvarlak köşeli kare veya dikdörtgen bir şekildir. Yastık kesimi genellikle kare şekiller için tipik olarak 1,00 ila 1,05 ve daha fazla dikdörtgen olanlar için 1,10 veya daha büyük olan 58 fasetten oluşur. Yuvarlak pırlantalar kadar parlak olmasa da, yastık kesiminde beyaz ışığın spektral renklere daha fazla ayrılmasını sağlayan geniş yüzeyler vardır.

 

Yastık kesim eski Avrupa Kesimi(old european cut) ve modern oval şekil arasında bir haç olarak tanımlanabilir. Teknikler ve kesme stilleri yıllar içinde geliştiğinden, pırlanta görünümünü değiştiren pavilyon üzerinde ekstra bir faset sırasına sahip olabilen Yastık Modifiye Brilliant gibi çeşitli yastık kesim çeşitleri geliştirilmiştir.

 

Bu modifiye edilmiş pırlanta kesimi genellikle "köpüklü su" veya "kırılmış buz" etkisi olarak adlandırılan ve onlara daha fazla ışıldama (sintilasyon) kazandıran etkiye sahiptir. Pavilyona ve kuşağın altına simetrik uçurtma veya yarım ay şeklindeki fasetlerin eklenmesi gibi başka ince değişiklikler de yapılmıştır. Bu fasetler özellikle sarı, yeşil, pembe, mavi gibi fantezi renk olarak adlandırılan renkleri yoğunlaştırmak için çok iyi bir metottur.

Cushion Cut / Yastık Kesim Pırlantanın Tarihçesi
 

Yastık kesimi(Cushion cut)19. yüzyılda geliştirilmiştir ve o zamandan beri birçok dönüşüm ve gelişme geçirmiştir. Yastık kesimi(Cushion cut), Cleaving (yarma) metodundan çokça faydalanmış ışığı maksimize oranda yansıtcak derinliğe daha kolay sahip olmuştur.

 

 

Uzmanlarımızdan Cushion Kesim Pırlanta Tercih Edenler İçin Öneriler
 

Ekstra fasetleri nedeniyle, Yastık kesimi(Cushion cut), taşların içindeki lekeyi daha iyi saklamasıylada bilinir, tüm kare ve dikdörtgen şeklindeki taşların en parlaklarından biri olmasını sağlayacak fasetlere sahip olması nedeniyle taşa daha fazla ışık yayabilir.

 

Fancy colour ( sarı,yeşil,pembe,mavi vb) pırlantalar tercih edecekseniz özellikle tercih etmeniz gereken iki kesimden birisidir. Diğeri ise bloğumuzda bahsedeceğimiz Radyan kesim pırlantadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.